10/28/2011

terima kasih cinta

Setiap kehidupan di dunia ni,dijadikan berpasangan seperti lelaki dan wanita,timur dan barat,utara dan selatan...(ayat zaf)..ak nk share ngan korg buah hati ak yg slama ni yg byk b'sbar n setia ngan sikap n peragai ak ni...
cerita mcm ni,ak pon x tau mcm mne leh rapat ngan dia,kami 1 kelas kt kolej n dalam sem 3, kwn2 yg kena kn kami..hehehe...sweet kn...


ni la dia,nurul shafinaz binti ponmuji @ gebu n ata...hehehe..
ni pic ak edit sndri,like this photo n this moment,pinik with classmate at taman layang2..


time kt taman lyang2 n time nk tackle dia...ops..terkantoi plak..gtal plak ak ni...kre match la,dia putih n ak itam manis,manis la sgt kn..hahhaa  ...^_^




tq zul blje kami 1 klas pizza hut..si pendek n pjg..hahaha...


syok ble tgok dia beraya,x sbar nk join n pergi raya bersama fmly dia...weng....errrrrrrrrrrrr..



x tau nk plih ksut ap,alih2 x bli 1 pon..tq tman kn i syg..


pic ni style x,ak ska muncung tirus dia...hahaha.. 


comel my ata time kcik,sweet nya...anak mak rpanya..ad lg x smpan bju ni,nk tgok..hhehehee...kim salam kt mak tau ...mak cntik la time muda2 dlu...hehehehe...


ni lah kisah buah hati ak yg slma 5 bulan ni,trikh dcelair erk 17-05-2011...pkol 9.32 mlm..

ABDUL EMIRUL NA'EM BIN ABDUL AJIS

< 3


NURUL SHAFINAZ BINTI PONMUJI...


7/15/2011

Befday shafinaz


rajin mirul,tq tlg clbrate befday scha...


peh,malu gler nk suapkn...dpan2 org plak tu..


suka ko nana kn...ap yg ko suka sgt tu?

ak plak yg excited nk suapkn..hahaha..x bleh belah..

wah,malu la plak kna suap..tq syg..

suka gler tgok dia happy dgn presnt...

taiko,tq bg pjam kete utk beli brg2...jasa mu akn ku knang..

so shweet...zul n bob n disaksi mirul..

bob yg comot..

wah..nyam..nyamm..



tepung mari..hahaha....


syg maafkn b...ap2 pon happy befday to u syg..yg ke-20..da tua da syg b ni..

6/24/2011

kawan

Kali ini,aku nak cerita pasal kawan...Bagi aku,kawan sangat lah penting selepas keluarga..Dalam berkawan ini,kadang2 timbul mcm2 perasaan suka,sayang,tak suka,menyampah dan macam2 lah..Untuk cari kawan yang setia (bestfriend) dengan kita yang boleh teman kita di waktu suka dan duka amat lah susah,kebanyakkannya cuma nak amik kesempatan.Aku,aku tak ada bestfriend,aku universal,kawan dengan sesiapa nak kawan dengan aku...bunyi mcm sedih lah plak..aku pegang dengan pepatah ini "berkawan biar beribu n bercinta biar 1"..cewah...Dari kecik sampai sekarang,aku dah jmpa mcm2 prgai org,bkn la nk kata ak ni bgus tpi tu lah,mcm ak kata td ad yg baik n nk amik kesempatan...Aku bukan nk crta psal kawan yg suka amik kesempatan,meh sini ak kenal kn kwan2 ak ...


best moment,picnik g PD....pergi cerah,balik gelap ko dpt...kena la putih kn muka ni balik...hehhe...tgok adik ak stylo x...yg pakai bju putih purple...hehehe..syg ko la...

In memory,budak kelas 5 Refflesia..kngan dgn korg ak x leh lupa la...

raya 2009,umah roy pkol 12 mlm bru smpai umah dia..hahaha...

Our company,cewah ni olok2 je...keje dengan korg mmg terbaik la...best n happening gler wt keje ngan korg..


hey guys...sweet memory,mkn bsar kte time ni n time ni jge ak wt pengakuan yg ak suka kt dia...hehehe...
paling kelakar syasya main lyang2 smpai hujung pdang...hahahaha...


Pengalaman baru,time SUKOB 9 sebelah...thanks bg ak pglaman bru utk manage team n bg kapten kt ak..
x mnang x pe,asl kte enjoy game...team yg kte lwan pon x bpe sgt,kte leh mkn..x de luck je..

watch out your step...hahaha..dance time...supir ap yg ko cba wt...


my team,ad sape nk ajak friendly,contact ktorg...hehehe...nk kata hebat tu x lah tpi bleh main...


tanpa kawan sape lah kte..kte knalah pandai memlih kwn,ad yg mendorong kte b'jaya n ad yg sbaliknya...Jgn takot ap yg org nk kata,mulut org biasa lah...beljar dari kesilapan..kte muda lagi n byk bnda kna kte bljr... experience is the best teacher in our life n it's motivate our self to improve,so take a challenge..MULUT ORANG...


kawan2 lain,maaf la x leh pic korg..hehhe..korg the best la..ak x myesal kwn ngan korg...

4/09/2011

hancur hati ku...

hancur hatiku ble pluang yg diberikn sia2 je...
ak x sgka dia wat mcm ni kt ak...
ak syg,cinta,ikhlas,jjur n tggungjwb kt dia tpi hnya sia2...
bkn dia x pnh ikot ap yg ak nk smua..
tpi cra dia peh,ak x tau nk ckp mcm mne...
sbar...sbar..sbar...tu je yg blh ak wat..
tepat 4.15 am pada 9 april,ak lpas kn dia sbb pluang ak da bg kt dia peh...
dia tpu ak lg...ak dpt tau,dri kwn ak..dia kuar ngan dak klas ak(junior klas eco),dia kuar g mc'd time befday dia n msa tu ak ngah siap kn party befday utk dia..peh...bg korg kuar ngan kwn tu biasa tpi ak x...kalo kuar ber2 tu mcm mne...bkn nk mmburukn dia,ak nk luaskn prsaan ni..ak da x de sape2 da...slain ibu n kwn2..kt sni ak crta...ak da twar ati kt dia..ak da x nk amik tau psl dia...bkn ak x bg nk berkawan,berkwn la tpi jgn la lbh..dri fb ke hp smua..ap bnda tu...

4/03/2011

global warming

Nisa Asila Binti Hamdan
2009507885

Abdul Emirul Na’em Bin Abdul Ajis
2009755595

Final Draft

Effect of Global Warming.


Environment is so important to us. Nowadays, one of the biggest issues facing us right now is global warming .It gives an impact to animals and agricultures, it can affect the human population and it can be even scarier. Somehow, the situation still remain the same , there is no solution for these issues that is to say global warming is now considered as a most probably problems that has to be a cure. Thus, global warming causes many effects towards environment and habitat such as greenhouse effects, rising in sea level and extinction of flora and fauna.


According by epa, the national greenhouse gas inventory report presents estimates of U.S. greenhouse gas emissions and sinks for the years 1990 through 2009. As a human being we need oxygen to survive our routine. Furthermore, plants, animals and humans need each other to survive in this world. In science facts, without plans humans cannot breathe and death eventually. Disforestation can cause greenhouse effect because it produced more carbon dioxide rather than oxygen. Greenhouse made a disease insects migrate north bringing plague and diseased with them. The consequence of global warming will effect negative to economic .Hence, Hurricane twister will cause a big damage and billions ringgit to repair the damage. Furthermore, an increase of earth temperature is happening and all worlds have to admit is that the earth is getting hot. At the same time, allow radioactive and a light purple ray (UV).This is happen because decrease of ozone layers and open burning. Then, when it already happens it’s might be too late for us to recover it.


According to  Senator Lindsey O. Graham. Effect of global warming is rising in sea level worldwide. This is because melting of two massive ice sheets in Antarctica and Greenland. Furthermore, when melting of iceberg will be bring a negative thing to our family and children, they will suffer from this thing. Other reason why global warming is rising in sea level worldwide, it is rising seas will increasing coastal, erosion, pollution, storm damage and flooding. Furthermore, some of these effects may be further compounded by other effect at a changing climate. People who leave by the beach should be careful and save their property properly from rising sea level worldwide. It is intruding salt water might contaminate groundwater supplies and threaten landfill and landfill and hazardous-waste sites.


Then, global warming can cause extinction of flora and fauna. This is because that will effect the tourism industry. Furthermore, our country is the best tourism ever and almost famous about coral reef, nobody will come to visit our country if these global warming effect  the tourism industry. Also, it will increase of ocean acidification, the damage eco-system gave us impact in our daily life such as difficulties of surviving food and clean air. In the other hand, the forestry development will decrease. For example, the thin of ozone layers will reduce the development of forestry and cause the land became more acidic. So, it is hard for forest to develop.


The conclusion is global warming already disrupts millions of lives daily in the forms od destructive weather patterns and loss of habitat. Even if we as human are not fundamentally creating global warming, there are still many ways that can help us to reduce it many types of pollution and waste that causes and effected from global warming. Thus, global warming causes many effects towards environment and habitat such as greenhouse effects, rising in sea level and extinction of flora and fauna.










Refference

5)    www.nobi.nim.nih.gov.com

3/24/2011

pearl holding


alhamdulillah,syukur akhir nya kami dapat jge mnyiapkan tugsan yg diberi oleh miss fauziah dlm sbjek bsnss cmmnication...

ni ak nk crta skit,kawan2 jgn mrh tau...ak nk kngsi crta kte utk smua agar skit sbyk blh amik sbgai teladan..
sblm meeting,kami wat preparation yg terbaik dgn ad mkn2 utk meeting nnt n mcm2 la..
ble time meeting,ujian utk kami muncul,msa smua da ad n ak pon da bca doa,kami tgok ssma sndri n ak ckp ni kte nk present psal ap sbb pendrve x jmpa n bnda yg kami wat smlm x de,peh..angn ak mula la naik..tpi kna sbar n x leh nk mrh2 sbb kte x tau bnda ni nk jdikan..x pe,ak ckp kte proceed n baca ap yg ad kt minutes of meeting...kami pon wat la,mula2 tu ak da mental down n yg lain da x de mood nk present ..
nasib baik ad kwn2 dlm kmplan yg bg spprt moral kt presenter dgn menanyakn soaln kt dorg n ak pon tnya jge,biasa la tu...ok3..ak nk knal pearl holding team.. 

ahli lembaga pengarah pearl holding..


CEO Pearl Holding...
Dato' Abdul Emirul Na'em Bin Abdul Ajis...
hahaha..ntah ble ak dpt Dato'...



Setiausaha Pearl Holding
Syarifah Syahirah.
dorg cakap sllunya S/U akn ad skandal ngan CEO,btol ke..
syasya mierul style..
hahaha...


tanpa dia,abis la kami..dia mainpower dlm ni group,dia lah tkang msak kami
n dia la tkang kira2...
Finance Manager
Rahmah Arbi @ Siti Rahmah..


Human Resource
Mohamad Fitri B jamian..


Marketing Manager
Nisa Asilah Bt Hamdan..
dia mmg terbaik wok,good presnter dlm group kami n kerja dia terbaik jge..
dia byk idea n bg kami idea yg baik utk meeting..


kalo korg tgok dia,dia pgang jwatan ape...
ar..ar..msti korg ingt dia bhgian mknan kn..
x la,dia bhgian production...
nama dia suhaila...
smua bnda dlm kilang dia yg arrange konon2 nya la,dia best n happening gler...

ar,dia ni lgi best..
muka ni ala2 comel kn..nk kata dlm klas n kumplan kami dia la adik bongsu...
ni ak nk crta skit time meeting,ak bngga skit la dgn dia sbb slide dia terbaik kot..
miss n kami puji dia plak..well done kauthar...
nama dia kauthar
logistic manager...

slpas meeting,peh lega n kami pon melatak la...

melantak time...

shu,nisa,kauthar n fit

syasya..ska nya...

masa ni lpas meeting,kami komen sorg2..
komen utk naik smgt n utk next presnt..

everybody smile,wow..shu ko mmg ska dlm babab ni..tq rahmah n geng sdiakn kami mknn yg sdap2..

smile...da kyang,ati pon snang kn..smua cria terutama syasya...



ar,akhir nya slsai jge..tpi stress nya msih ad lgi sbb ad keje lain plak nk kna submit..
korg bergaya...
syasya mcm model la...
fit lu stylo bro...
nisa cute mcm dak sek men..
rahmah posing ko meletop bah..
shu cntrol skit..hahaha..
kauthar mcm dak2 sek ren..
ape2 pon korg terbaik dan if ad msa lg n assgmnt ke ap,ak nk group ngan korg lgi...


last skli,ak nk mnta maaf kt korg if dlm ak menjalan tugas as ketua dlm group ni,ak ad wat slap ke ape ke...ak cba wat yg terbaik utk kte...ak ska gler keje ngan korg..
sdih plak psl ni..ntah ble kte dpt keje sama kn...




3/22/2011

stress team...

Stress..
ape tu stress?
dan ak nk crta psal group ak wat report mengenai stress among business student in kolej unikop...
miss fauziah bagi masa kat ktorg wat bnda n dan kami telah membuat kaji selidik psal bnda ni..
ok dipendekan crta,kami telah buat prepartion yg sbaik mgkn utk report ini tpi ble nk presnt report peh mcm2 jdi dan nasib baik jge,ak dapat group mmbers yg baik dan pyabar jge org nya...hahahah....
start report ok tpi tetiba ad slide yg terabu tpi tu smua power in our hands,kami konah sni n konah sna dapt jge back up slide n member ktorg...prinsip dalam group kami,"one for all n all for one"....


ni la group ak,sengal2 tpi korg mmg best n terbaik...


tgok la kemesraan kami,pling mesra tu ar...fit n suhaila...


everybody smile..wow..so sweet n syasya n mierul "style"...
hahaha...

oh,lpa nk gtau...masa kami ngah present tu dtg plak dak2 klas,peh malu gler ktorg dibuat nya n sbb dorg dtg nk support kami...tq dak2 klas BM111(3C)disember 2010..


from left :kauthar,suhaila,fitri,me(mierul na'em),nisa asila,syahrifah syahira(syasya) and rahmah@siti rahmah...
good job n ak ska team ngan korg....



last report,feed back dri miss..peh,miss bagi komen kau2 tpi tu bkn nya utk mjatuhkn smgt tpi ia menaikkan smgt kami utk buat lbh baik,biasa la kami bdak bru bljr n slh tu kna la trima kn dan komen ni tu kami buat  next present iaitu(meeting) dan tggu la meeting kami plak...


3/15/2011

Apa pendapat korg?

Benda ini berdasarkan pengalaman sendri n kawan2 ak...So,ak nk tnya kt korg n ingn feed dengan tujuan ingn tau ap pendapat korg n bukan nya utk mmburukn sape2 tau...

1)Korang pernah couple x?
2)Pernah x korg dkecewa kn?
3)Ada x,kwn2 korg "kwan mkn kwan"
4)Ape yea korg wat kalo kwan korg tu "kwan mkn kwan"
5)korg da dkecwa kn n korg trima x kalo dia nk blik kt korg...
6)Ape yea korg wat utk hlang prsaan kcewa tu...
7)Nape yea ssh sgt nk setia..


Betol jge org tua2 ckp,experience is the best teacher to survive our life...

3/12/2011

kisah cinta nabi yusuf dan zulaikha

Akibat konsprirasi saudara-saudara nabi Yusuf a.s , di negeri Kanaan ,  baginda terjual di negeri Mesir.
Maka Allah berfirman :
ﮱ ﯓ ﯔ ﯕ ﯖ ﯗ ﯘ ﯙ ﯚ ﯛ ﯜ ﯝ ﯞ ﯟ ﯠ ﯡ ﯢ ﯣ ﯤ ﯥ ﯦ ﯧ ﯨ ﯩ ﯪ ﯫ ﯬ ﯭ ﯮ ﯯ ﯰ ﯱ ﯲ ﯳ ﯴ

Maksudnya
Dan (setelah Yusuf dijualkan di negeri Mesir) berkatalah orang yang membeli Yusuf kepada isterinya: Berilah dia layanan yang sebaik-baiknya; semoga ia berguna kepada kita, atau kita jadikan anak. Dan demikianlah caranya kami berikan kedudukan Yusuf di bumi (Mesir untuk dihormati dan disayangi), dan untuk Kami mengajarnya sebahagian dari ilmu menta’bir mimpi. Dan Allah Maha Kuasa melakukan segala perkara yang telah ditetapkan-Nya, akan tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui. (Yusuf 21)
Ahli-ahli tafsir sepakat mengatakan orang yang membeli Yusuf a.s. adalah  al-Aziz seorang pegawai tinggi atau Wazir kerajaan Mesir dan isterinya adalah Zulaikha , yang diharap menjadi ibu angkat kepada Yusuf a.s.
Siapakah Zulaikha ?
Maulana Abdullah Yusuf Ali didalam Terjemahan al Quran memetik tulisan karya sastra Zulaikha dan Yusuf oleh Jami r.h  ( 817 H – 898 H ):
Zulaikha adalah seorang puteri raja sebuah kerajaan di barat (Maghrib) negeri Mesir. Beliau seorang puteri yang cantik menarik. Beliau bermimpi bertemu seorang pemuda yang menarik rupa parasnya dengan peribadi yang amanah dan mulia. Zulaikha pun jatuh hati padanya. Kemudian beliau bermimpi lagi bertemu dengannya tetapi tidak tahu namanya. Kali berikutnya beliau bermimpi lagi , lelaki tersebut memperkenalkannya sebagai Wazir kerajaan Mesir.
Kecintaan dan kasih sayang Zulaikha kepada pemuda tersebut terus berputik menjadi rindu dan rawan sehingga beliau menolak semua pinangan putera raja yang lain. Setelah bapanya mengetahui isihati puterinya, bapanya pun mengatur risikan ke negeri Mesir sehingga mengasilkan majlis pernikahan dengan Wazir negri Mesir.
Memandang Wazir tersebut atau al Aziz bagi kali pertama, hancur luluh dan kecewalah hati Zulaikha. Hatinya hampa dan amat terkejut, bukan wajah tersebut yang beliau temui di dalam mimpi dahulu. Bagaimanapun ada suara ghaib berbisik padanya : “ Benar , ini bukan pujaan hati kamu. Tetapi hasrat kamu  kepada kekasih kamu yang sebenarnya akan tercapai  melaluinya. Janganlah kamu takut kepadanya . Mutiara kehormatan engkau sebagai perawan selamat bersama-sama dengannya”.
Perlu diingat sejarah Mesir menyebut , Wazir diraja Mesir tersebut adalah seorang kasi, yang dikehendaki berkhidmat sepenuh masa kepada baginda raja. Oleh yang demikian Zulaikha terus bertekat untuk terus taat kepada suaminya kerana ia percaya ia selamat bersamnya.
Demikian masa berlalu, sehingga suatu hari al-Aziz membawa pulang Yusuf a.s. yang dibelinya di pasar. Sekali lagi Zulaikha terkejut besar, itulah Yusuf a.s yang dikenalinya didalam mimpi . Tampan, segak, menarik dan menawan.
Betullah sabda nabi yang diriwayatkan oleh Hammad dari Tsabit bin Anas bahawa Rasullah bersabda maksudnya :
Yusuf dan ibunya telah diberi oleh Allah separuh kecantikan dunia.
Kisah Zulaikha dan Yusuf dirakamkan di dalam Al Quran bermula surah Yusuf ayat 21 sehinggalah Yusuf a.s di penjarakan pada ayat  36 surah yang sama,  kerana fitnah kononnya Yusuf a.s mengoda Zulaikha , isteri al-Aziz. Bagaimanapun pada ayat 51 surah yang sama Allah berfirman, maksudnya :
Isteri Al Aziz pun berkata: Sekarang ternyatalah kebenaran, akulah yang memujuk Yusuf berkehendakkan dirinya; dan sesungguhnya adalah ia dari orang yang benar. ( Yusuf 51 )
Selepas ayat tersebut Al Quran tidak menceritakan kesudahan hubungan Zulaikh dengan Yusuf a.s.
Bagaimanapun Ibn Katsir didalam Tafsir Surah Yusuf memetik :
Muhammad bin Ishak  berkata bahawa kedudukan yang diberikan kepada Yusuf a.s  oleh raja Mesir adalah kedudukan yang dahulunya dimiliki oleh suami Zulaikha yang telah dipecat. Juga disebut-sebut bahwa Yusuf telah beristrikan Zu­laikha sesudah suaminya meninggal dunia, dan diceritakan bah­wa pada suatu ketika berkatalah Yusuf kepada Zulaikha setelah ia menjadi isterinya,
“Tidakkah keadaan dan hubungan kita se­karang ini lebih baik dari apa yang pernah engkau inginkan?”
Zulaikha menjawab,
“Janganlah engkau menyalahkan aku, hai kekasihku, aku sebagai wanita yang cantik, muda belia bersuamikan seorang pemuda yang berketerampilan dingin, menemui­mu sebagai pemuda yang tampan, gagah perkasa bertubuh indah, apakah salah bila aku jatuh cinta kepadamu dan lupa akan ke­dudukanku sebagai wanita yang bersuami?”
Dikisahkan bahwa Yusuf waktu kawin dengan Zulaikha, ia menemuinya masih gadis (perawan) dan dari perkawinan itu memperoleh dua orang putra: Ifraitsim bin Yusuf dan Misya bin Yusuf.


3/10/2011

bermula kembali~~~

hahahahah dah lame dah tak main blog ni. buat je lebih tapi update nye tidak
dah sesawang dah
jadi sawan aku. hahahhahaa
neway hope korang sme leh tlg aku yah
:)

 >> ni gambar kengkawan aku. rindu MEREKA :)

1/15/2011

you'll the best....


kedah kalah lagi 4-1


sape2 nk ajk ftsal,gtau la..

a go go dance..
yeaha..
5 rafflesia (2007)


kami bersaudara